Statistieken
  • 124610Totaal aantal bezoekers:
  • 9Bezoekers vandaag:
  • 10Bezoekers gisteren:
  • 88Bezoekers vorige week:
  • 301Bezoekers per maand:
  • 11Bezoekers per dag:
  • 0Bezoekers op dit moment online:

De basis

De basis werd begin jaren 90 van de vorige eeuw gelegd met de Theelen duiven dan wel een kruising hiervan met de Kuijpers-soort.

Zo kwamen er duiven via Jan en Gerda Bakermans die over een selecte collectie Theelen-duiven beschikten. Een ervan zou later aan de basis van de eerste successen staan en wel Jager zoon van het ‘Evenbeeld’ en kleinzoon van de gekende ‘Rode 099’ (volle broer ‘Fameuze 508’) van Jan Theelen.

Via Dré Toebosch (oud hokverzorger bij Jan Theelen) kwam er een directe zus van de 2e nationaal Barcelona 1989 bij Leon Willems uit Maasbracht.  Zij stamde uit het gekende ‘Toebosch-koppel’ dat al vele excellente kweek- en vliegduiven had voortgebracht.  Later kwamen er nog enkele broers en zussen uit dit koppel o.a. via Leon Willems, Henk de Weerd en Thei Berben. Daarnaast kwam er rechtstreeks van Jan Theelen nog een kleinzoon van de ‘Fameuze 508’.

Een andere basisduif kwam er via Funs Schmitz uit Roermond. Deze duivin Els kwam uit diens geweldige Krauth-basis met een vleugje ’46 Verbart’ waarmee de snelheid er in werd gebracht.

Met Jager en Elswas een nieuw kweekkoppel geboren, dat vanaf 1991 diverse goede vlieg- en kweekduiven voortbracht en heden ten dage nog altijd in diverse duiven aanwezig is.

Ook kwamen goede prestatieduiven van de Gebroeders Frenken uit Weert en wel uit hun 2e nationaal Perpignan.

Eind jaren 90 werd contact gelegd met de Combinatie Freialdenhofen en Zonen uit het Duitse Freialdenhoven. De uitslagen van deze combinatie waren niet onopgemerkt gebleven en na een hokbezoek was snel duidelijk dat hier in de volgende jaren nog grote daden zouden worden geleverd. Iets wat ik destijds ook schreef in een reportage over hen in De Fondkrant. Zelfs groot kampioen Bernd Morsnowski – die op mijn aanraden een hokbezoek bracht –  was onder de indruk van het kweek- en vliegmateriaal dat hij op de hokken in Freialdenhoven aantrof.

In de jaren die volgden kwamen er bijna vanzelfsprekend duiven van deze combinatie naar de hokken in Echt. De successen lieten niet lang op zich wachten. Topklasseringen op o.a. Pau, Marseille, Barcelona en Perpignan waren er voldoende. Maar ook vele 100% scores op dit soort vluchten was geen uitzondering. Naast de topklasseringen was 1998 het jaar dat goed werd gescoord in de diverse kampioenschappen. Zo was er o.a. een 5e plaats in de West Europese Super Marathon 8 getekenden en een 6e plaats Klassement 2 eerst-getekenden Europa Beker.

Nadat in 2001 nog een 3e en 4e nationaal Dax werd gewonnen met de ‘oude soort’ uit kleinzoon ‘Fameuze 508’ en dochter stamkoppel ‘Jager x Els’,  was het in 2003 raak met de 1e nationaal San Sebastian.

De winnares BO is een dochter van Dirk rechtstreeks Freialdenhofen en Zonen x de 018 uit Jager x Blue Velvet kleindochter stamkoppel ‘Jager x Els’.

In 2007 werd een 9e nationaal Montauban gewonnen met een halfbroer van ‘BO’.

In de loop der jaren is een ijzersterk kweekhok opgebouwd met duiven van Freialdenhofen en Zonen waarbij ook  nog enkele duiven zijn gevoegd rechtstreeks afkomstig van Albert en Willy Simons uit Maaseik. Zo is er o.a. De Stoere (kleinzoon van de gekende ‘16’).

De laatste aanwinsten komen van Rutz en Zonen, Luc Wiels (half broers en halfzussen van de vermaarde ‘New Laureaat’), Paul & Sven Saeytijdt (uit super kweekkoppel ‘Asgrauwen Libourne’ x ‘Pauduivin’) en de Zeeuwse marathonspecialisten Sjaak en Sjaak van de Velde (o.a. ’t Rooie Supertje’).

Met deze duiven wordt gekweekt om in de toekomst weer super prestaties te kunnen behalen op de grote fond.